Ramsløk er en lav til middels høy, teppedannende flerårig plante som ofte danner store bestander. Bladene (2-3 stk.) er flate, elliptiske eller lansett-liknende, sterkt grønne og har en svært kraftig hvitløksaktig lukt dersom de knuses.


På voksestedene ligger det ofte en eim av løk i luften om våren, slik at man på lang avstand vet hva slags plante som venter rundt neste sving.

Ramsløk skiller seg fra andre Allium-arter ved at bladstilkene er vridde, slik at det faktisk er undersiden av bladene som vender opp, og overflaten vender ned. Dette kalles resupinasjon. På grunn av dette er undersiden mørkere, noe som er ganske usedvanlig.

Planten blomstrer i maj-juni med hvite, stjerneformede blomster (12-20 mm) samlet i en tett, rund skjerm. Blomsterdekkbladene er spisse og lengre enn pollenbærerne. Ramsløk er den eneste av de vilde skandinaviske artene av løkslekten som har hvite blomster og flate blader, noe som gir den et karakteristisk utseende.

Ramsløk har tradisjonelt vært brukt som en krydderurt i matlaging, da spesielt i supper. Det er primært bladene som benyttes til slike formål, men disse er følsomme for varme og bør ikke kokes da de mister sin smak og næringsinnhold. I det mer moderne kjøkkenet er potetsalat med ramsløk og ramsløkpesto populære oppskrifter.

Planten vokser i løvskog og bratte, skyggefulle lier i kyststrøk fra Oslofjorden til Trøndelag.