Åkermarimjelle er en ettårig, halvparasittisk opprett plante. Planten parasitterer ofte på røttene til ulike arter av gress. Stengelen kan bli opp til 30 cm høy. Bladene er lansettformede.


Planten blomstrer fra juni til august med rosarøde blomster (opptil 20 mm lange) med en gul flekk på underleppen. Blomstene sitter samlet i en sylindrisk aksformet blomsterklase med rødlige støtteblad som blir grønne først etter at blomstringen er over. Hele planten blir svart når den visner.

Planten finnes ikke i Norge, men er naturlig hjemmehørende i tempererte områder av Europa, selv om den er sjelden i store deler av Vest-Europa. Åkermarimjelle finnes bl.a. i Sør-Sverige og på Gotland. Den var før et nokså vanlig åkerugress, men har minsket i antall de seneste tiårene. Planten kan derimot være meget tallrik der den forekommer.

Åkermarimjelle vokser på sandjord i enger, hekker, åkerkanter og åkre.

På svensk heter arten pukvete. Puk kommer av det gamle svenske ordet puke som betyr ond ånd og viser til at dersom frø fra åkermarimjelle blandes med hvetekorn, gir det brødet en blåaktig farge og besk smak. Dette gjenspeiles også i det engelske lokale navnet powerty weed, da frø fra åkermarimjelle gjorde kornet ubrukelig og verdiløst, og bonden fattig.